Valóban hatékony eszköz, vagy csak felkapott divatszolgáltatás?

Egy nagyvállalat vezetése sosem egyszerű feladat. Rengeteg munkavállaló munkájának gyümölcseként jön létre a vállalat eredménye, és bizony, ha nincsenek jól megtervezett részfeladatok, szervezeti egységek és azoknak megfelelő vezetői, közép illetve felső szinten egyaránt, nem megfelelő a beszámoltatás útvonala, akkor bármilyen jó a termék vagy az ötlet melyet a vállalat próbál a piacon érvényesíteni, lehetetlen áttörő sikereket elérni hosszú vagy rövid távon egyaránt. Ez persze igaz egy kisvállalat esetében is, csak ott valószínűleg könnyebb a mindennapi operatív működés és a stratégiai célmegvalósítás működési és beszámoltatási útvonalának átlátása. Ilyenformán könnyebb igazgatni a vállalatot.

Mit tehet azonban egy nagy és lomhának is mondható szervezet, ha szeretné elkerülni a hanyatlást, ami még egy jól működő és jól kialakított szervezeti egységekkel dolgozó vállalatot is fenyegethet? Fejleszt. Folyamatos fejlődést és tanulási lehetőséget biztosít az emberei számára. Hiszen az emberek változnak, ahogyan céljaik, motivációik és ambíciók is módosulnak. Egy pályakezdőként hozzánk érkező fiatal az évek során családot alapít, változik egzisztenciális igényén túl a megbecsülés és karrierút iránti igénye is, és valószínű, hogy személyiségbéli fejlődést is fogunk nála tapasztalni, ami azt fogja követelni, hogy más pozícióba helyezzük, hiszen így marad majd motivált és lelkes, hatékony munkát kínáló munkavállaló. És ez csak egy aprócska példa arra, hogy a szervezet felépítésével, a benne elhelyezkedő emberekkel bizony folyamatosan foglalkozni kell a folyamatos sikeres működés érdekében.

De hogyan tudjuk ezt úgy kontrollálni és kézben tartani, hogy az hatékony és jól működő, mégis kényelmes és eredményes legyen mindenki számára? Erre nyújt segítséget a vállalati coaching. Bizony ez nem egy felkapott üres szolgáltatás, mely csak a multinacionális cégek számára elérhető és csak számukra ajánlott szolgáltatás. Hatalmas fejlesztési lehetőség és folyamatos kontroll egy szervezet esetében, amely sokszor a hirtelen munkaerő elvándorlástól, a kiégéstől és a motiválatlan dolgozók hadától tudja megvédeni a vállalatokat. Egy jól elvégzett coaching folyamat tehát semmiképp sem nevezhető üres divatszolgáltatásnak, mindinkább igen hatékony és hatalmas fejlődést biztosító vállalati és szervezetfejlesztési eszköznek.